Makers

David Blitz (1964) – Regisseur

Ik groei op in Abcoude en leid vanaf mijn 14e een rock&roll leven, dat ten koste gaat van de middelbare school, tot ik muziek en fotografie ontdek. Op de kunstacademie maak ik kennis met de videocamera, die als grote voordeel ook geluid opneemt. Als betoverd door de mogelijkheden, film ik mijn eerste documentaire In afwachting van morgenover een verslaafde gedetineerde die wil afkicken in de Bijlmerbajes, en over de periode nadat hij vrijkomt. De documentaire wordt opgemerkt door de Publieke Omroep en vormt het begin van mijn leven als onafhankelijk filmmaker.

Ik heb inmiddels ongeveer dertig films gemaakt. Voor de Joodse Omroep Van Feest Komt Feest (2011), over een groep holocaust-survivors die na de oorlog een feestvereniging oprichten. En de tv-serie Nesj Nasj (2014) over joden uit alle windstreken en hun eetcultuur.

De huidige serie Naches maak ik voor de Joodse redactie van de EO. Ik fungeer voor een groot deel als One-man Band (Productie, regie, camera, geluid, montage), maar krijg op de achtergrond  ondersteuning van een aantal collega’s. De afleveringen die worden uitgezonden op tv zijn te kort voor een volledige aftiteling. Daarom stel ik hen hier aan u voor.

Sandor Van Veen – Colorist/Editor

Is voor mijn films vaak de sluitpost. Hij heeft een grafische achtergrond en stemt voor de serie het beeldmateriaal, dat ik met verschillende camera’s opneem, mooi op elkaar af. Hij maakt ook de titels bij de personen en zorgt ervoor dat de eindmontage in goede orde én op tijd bij de omroep voor uitzending terecht komt.

Paul Gies – Geluid

Vormt samen met een partner Klink. Hij houdt zich bezig met de geluidsafwerking van speelfilm, drama, documentaire, animatie, hoorspel, commercials en andere producties waarin het geluid een belangrijke rol speelt. Voor de serie zorgt hij ervoor dat alles goed op niveau en verstaanbaar is, de muziek lekker klinkt en het geheel goed is gemixt.

Tal Sarid – Journalist

Deed de research voor 5 afleveringen van de serie en assisteerde tevens bij de opnames van die afleveringen. Tal is goed op de hoogte van het jodendom, spreekt Hebreeuws en weet veel over de achtergronden en de cultuur van Israël. Dankzij hem zit er meer variatie in de serie.

Styn Swinkels – Filmmaker

Is een jeugdvriend van mij. Hij denkt vaak met me mee over de films die ik maak. Hij heeft een grafische achtergrond en heeft voor de serie geholpen met het concept en de opnames van de intro en de uitro.

Joodse redactie van de EO

Bestaat uit een aantal mensen die mij stimuleren en inspireren bij het maken van de serie. Zij hebben een groot deel van de hoofdpersonen uit de serie aangedragen, wat van invloed is geweest op de veelzijdigheid en diversiteit van de afleveringen.